Avustralya Sydney ve Melbourne Hakkında
Avustralya Sydney ve Melbourne Hakkında
Sydney mi Melbourne mu diye epeydir düşünmemiştim açıkçası, Sydney’deki yakın arkadaşla Melbourne’a mı taşınsak diye geçenlerde konuşmaya başlayana kadar. Avustralya’dan Avrupa’ya, oradan da Türkiye’ye döneli az zaman geçti. Ama sekiz yıldan fazla orada yaşamış olarak, bütün zorluklarını, kolaylıklarını ve değişik tecrübelerini yaşamış ve Avustralya vatandaşı olarak ülke hakkında epey bilgi sahibi olduğumu söyleyebilirim. Bu sayfayı Nisan 2017’de yazıyorum ve vereceğim bilgiler de tamamen güncel.
Avustralya’da Hayat Pahalılığı
İlk bilmeniz gereken şey, Avustralya dünyanın en pahalı ülkelerinden biri. Ve bu pahalılık sadece Sydney’e mahsus birşey de değil. Kiralar en yüksek Sydney’de ama yaşam masrafları bütün eyalet başkentlerinde birbirine yakın. Melbourne’da kiralar Sydney’den yüzde 50 daha ucuz, toplamda da ortalama olarak yüzde 20 daha az masrafınız olacak Melbourne’da. Yani Melbourne’da aylık 6,000 dolara yaşayan bir insan, aynı hayat için 7200 dolara ihtiyacı var Sydney’de. Istanbul ve Sydney mukayesesi yaparsanız da herşeyin ortalamasını alırsanız, yaklaşık olarak Istanbul’da 1 liraya aldığınız birşeyi Sydney’den 1 AUD’ye alıyorsunuz. Yani burada aylık 5,000 liraya yaşıyorsanız, orada 14-15bin liraya aynı hayatı sürdürebilirsiniz.
Dünyanın En Yaşanılır Yerleri
Herkesin kafasında bir Avustralya resmi vardır, bu zengin, refah, koalaların, kanguruların, tropik ormanların olduğu cennet gibi ülke olsa diye düşünülür. Doğrudur da bu büyük oranda. Birleşmiş Milletler’in İnsani Gelişmişlik Endeksi’nde uzun senelerdir Norveç’ten sonra ikinci sırada gelen ülkeden bahsediyoruz. Şehirleri de en yaşanılırlar listesinde hep ilk 10’da kendilerine yer bulurlar. EIU (Economist Intelligence Unit)’ya ait bir meşhur en yaşanılır şehirler listesi vardır ve yine Melbourne uzun senelerdir birinci sıradadır. 2016 sıralamasında Sydney, terör riskinden dolayı ilk 10’daki yerinden düşmüştür.
Ben yine de dünyanın değişik şehirlerinde ve Sydney ve Melbourne’da da iki buçuk’ar sene yaşamış biri olarak bu tür anketlere fazla takmamak gerektiğini düşünüyorum. Yaşanılabilirlik, neye göre kime göre? Kimi bar, konser ve gece hayatı sever, kültürel aktivitelere katılır; kimine park bahçe önemlidir, kimine okyanus ve plajlar; kimi soğuk havayı, kimi sıcak havayı sever. Ayrıca bu EIU anketinde alınan kriterler, genelde expat olarak başka ülkelerde bulunan ve yaşayan, Britanyalılar’ın fikirleri. Herkes için geçerli değil.
Avustralya Sydney ve Melbourne’da İş Olanakları
Mesleğinize veya hangi sektörde olduğunuza göre değişir ama, şahsi kanaatim Sydney’de iş ve mülakat sürecinin daha hızlı geliştiği ve daha fazla işin olduğu. En azından benim ve tanıdığım bazı insanların tecrübesi bu. Hele ki otellerde, hizmet veya finans, sigorta veya telekom sektörlerinde çalışıyorsanız, Sydney önde. Ama fabrika ve imalat tarzı, IT bilişim işleri de Melbourne’da yoğun ve işe alım da daha kolay olabilir. Satış ve pazarlama bütün sektörlerde Melbourne’da güçlüdür. Bir de işe alma süreci derken, mesela iş başvurusu yaptığınızda ki genelde danışmanlık ve işe alım büroları tarafından genelde ilk etap yürütülür ve Sydney’de daha çok ararlar Melbourne’a göre. Ama bu bazen, bende gerçekten ilgilenip de arıyorlar gibi gelmezdi bana.
Avustralya’daki ilk üç senemde Melbourne’u ilk ziyaretimde yanımdaki insanlarla ben şehrin tarihi ve kültürel dokusuna, yeşil alanlarına, tramvaylarına, Brisbane ve Sydney’deki daha böyle yazlık yer ve beach- kumsal havasına göre çok daha Avrupai havasına epey kapılmıştık. Burası ne kadar güzel ve düzenli şehir diye. Ama ikinci defa iki yıl kalmak üzere gittiğimde, o zaman içinde bulunduğum ruh halinden midir, Türkiye’de olup biten şeylerde aklımın kalmasından mıdır, Melbourne’a bir türlü ısınamadım.
Melbourne’da ve Sydney’de Hava/İklim Nasıl
Isınamadım diyorum, bu iki anlama da geliyor. Avustralya standartlarında havası gerçekten soğuktu. Federation Square’e doğru sabah erken işe giderken resmen donardım. Kar hiç yağmazdı, yağmur yağardı ama bir kasvet ve karanlık vardı şehirde, bende Londra ve Boston izlenimi bırakan. Evet Melbourne’da gökyüzü gridir yılın önemli kısmında, hava bulutludur ve çok ama çok değişkendir. Yalnız kuru bir sıcağı vardır yazın, Sydney’in rutubetine nazaran. Yani aslında yazları çok daha rahattır.
Ve 2016-2017 yazını Sydney berbat bir şekilde aşırı sıcaklarla geçirdi, Melbourne’da hava gayet serin ve rahatmış. Bunu da küresel ısınmaya bağlıyorlar. Yazın şehir dışına plaja giderdik 42 derece sıcaklık varken öğle vakti, plajda güneşlenirken birden 18 dereceye düştüğünü ve üşüdüğümüzü bilirim. Ve Gold Coast’taki hayatımı özlerdim sürekli, güneş, plaj, palmiye ağaçları, her yerde renkleri gökyüzü mavi. Melbourne’dan Brisbane’a bir defasında arkadaşı ziyarete gidişimde de havanın güzelliğine, etrafın renkliliğine ve subtropik havasına özenmiştim.
Melbourne’un Avantajları
Ve tekrar Melbourne’a döndüğünüzde Tullamarine Havaalanı’nda sizi siyah ve lacivert giyen insanlar karşılar. Melbourne’da insanlar koyu renkli şeyler giymeye bayılırlar. Melbourne’da binalar Sydney’e göre daha güzeldir. 1850’lerde Victorian Gold Rush’tan (Victoria eyaletinde altın bulunmasından) sonra şehir epey göç almış ve zenginleşmiş, daha sonra başkent olmuş 1901 ve 1927 seneleri arasında. Melbourne ülkenin kültürel başkenti, spor ve modanın merkezi. Yıl boyunca bir sürü kültürel, sanatsal ve spor aktivitelerine ev sahipliği yapar. Sydney kadar uluslarası bir şehir değildir ama çok havalı bir yerdir.
İnsanlarının Sydney’e göre daha iyi olduğu söylenir, muhtemelen bu doğrudur da. Ama ben tutup dünyanın bir ucuna Istanbul’un soğuklarından kaçmışım, neden Avrupa’ya benzer bir yerde yaşamak isteyim. Hani binaları ve mimarisi Sydney’e göre daha güzeldir diyoruz ama, Melbourne’da güzel ve çirkin şeyler bir arada barınır. Bir sokakta gidersiniz, Sydney’deki gibi güzellikler çok yoğun değildir. Tabi Türkiye’den gelen bir insan için herhalde yemyeşil bir cennet izlenimi uyandıracaktır da muhtemelen. Melbourne’lularda hep bir Avustralya’nın en güzel şehri burası ve biz Sydney’den daha iyiyiz lafını duyarsınız. Neden yarıştıklarına anlam veremem.
Melbourne’da Restoranlar ve Kafeler
Burada yeme içme çok iyidir ve, yine Avustralya standartlarına göre diyorum çünkü çok pahalı bir ülke ama orada para kazanınca hiç de pahalı değil, ve değişik milletlerin mutfaklarını ve yemeklerini her bütçeye uygun şekillerde bulabilirsiniz. Lygon Street vardır İtalyan lokantaları ile dolu, Victoria Street vardır ucuz Vietnam mutfağı ağırlıkta. Ülkenin en iyi restoranları Sydney’dedir ama çok pahalıdır. Avustralya’da sıcak yerlerde yaygın olan kocaman hamam böcekleriyle burada hiç sorun yaşamadım mesela. Burada da vardır mutlaka yılanlar, örümcekler ve böcekler- ülkenin meşhur saldırgan hayvanları, ama dediğim gibi Brisbane ve Sydney’e göre daha rahattı bu konuda.
Sydney İlk İzlenimlerim
Sydney’de daha iyi bir iş bulup Melbourne’dan taşınmıştım. Annemin vefat ettiği ve sevgiliden ayrılma dönemleri ile epey bunalmış durumdayken Sydney fırsatının önüme çıkmasına çok sevinmiştim. Şehir pahalı olduğundan cesaret edemiyordum taşınıp gitmeye. Bundan 3-4 yıl gerisine gidersek, sanırım Sydney’e ilk gittiğimde beklentilerim yüksekti ve bende kirli ve eski şehir havası uyandırdı (tabi bu kirlilik Avustralya standartlarında). Çünkü Avustralya son derece ama son derece temiz bir ülke, küçük yerlerde veya Sydney dışındaki yerlerinde sokaklar caddeler acayip düzenlidir ve temizdir, ve çıplak ayak dolaşanları da görürsünüz.
Sydney Nasıl Bir Yer?
İkinci taşınmamda Sydney’de Melbourne’un mimari güzelliklerinin olmadığını fark ettim ama şehir daha bir hoş gözüktü bana. Ve önce Cooge Beach’de, daha sonra da Woollahra’da şehre ve plajlara yakın yaşamaktan keyif alıyordum. Sydney’in şehrin içinde ve merkeze yakın muhteşem plajları vardır, pahalı şehir olduğundan söylüyorum bunu, eğer Eastern Suburbs – zengin doğu semtleri veya North Shore– limanın kuzeyindeki muhitlerde oturma şansına sahipseniz kendinizi sürekli tatilde hissedebilirsiniz. Bondi, Tamarama, Bronte, Coogee, Manly, Cronulla ve diğerleri. Ve bir sürü doğal güzellikler, parklar, bahçeler her yerdedir. Yeşil alanlar Sydney’de de boldur.
Avustralya’da Çalışma ve Yaşam Koşulları
Avustralya’da Türkiye’ye göre çalışma saatleri daha azdır ve sabah 9, akşam 5.30 arası ve hafta içi çalışırsınız ve karşılığını fazlasıyla alırsınız genelde. Sydney’de akşamları işten sonra spora giderdim, bazen sosyal aktiviteler ama tabi genelde halim kalmazdı. Hafta sonları yürüme mesafesinde olan Bondi ve diğer okyanus plajlarına veya Sydney Harbour’daki Double Bay’in sağ tarafındaki Red Leaf plajına giderdik sık sık.
Mesela İstanbul’da Etiler, Bebek, Ulus taraflarında normal bir insanın ne ev ne de oda kiralamaya gücü yetmez, ancak zenginler ve çok zenginlerin yeter. Ama Avustralya’da normal bir işiniz varsa, bir kişiyle ev paylaşarak şehrin en iyi muhitlerinde yaşama şansınız oluyor. En alt seviye kabul edeceğiniz işte çalışırsanız saatine 20-25 dolar alacaksınız minimum olarak, Türkiye’de 3-4 dolar verecekleri işlerden. Yani parasal açıdan alım gücünüz iki üç kat artıyor, ne iş yaparsanız yapın.
Herşey iyi hoş ama benim gibi Avrupa, Akdeniz ve Ege seven, tarih ve kültür seven bir yapınız varsa yapamazsınız buralarda uzun süre. Kendinizi güvende hissedersiniz, ama bir süre sonra sıkıcı gelmeye başlar. Bir Avrupa şehrine gittiğinizde mimariden, ambiyanstan, kültürden başınız döner ve bir daha dünyanın öteki ucuna dönmemeye yemin edersiniz. Ama aklınız hep bir köşesinde kalır, acaba herşey orada daha kolay ve iyi miydi diye.
Sonuç: Sydney mi Melbourne mu?
Sydney de Melbourne da standartları yaşam kaliteleri çok yüksek şehirler, ama buralara dünyanın en iyileri demek biraz abes kaçar. Hayatın çok daha yoğun yaşandığı, çok daha enteresan şehirler var dünyada. Bazı açılardan onların da hiçbirisi Sydney, Melbourne olamaz ve yine hayattan veya o anda içinde bulunduğunuz duruma göre herkesin tercihi farklı olacaktır. Her yerin artıları ve eksileri var, ama dünyanın hiçbir yeri, Avustralya da dahil ütopya veya cennet değil. Bana şimdi sorsanız hangi şehir daha iyi diye, tercihimi yaşamak için yine Sydney’den yana kullanırım. Avustralya’da yaşamış olan veya yaşayan arkadaşlar bu konuda ne düşünüyorlar?
*For photos on this page, please see Creative Commons
içinde bulunduğun psikolojık ve mantal durumu anladığımı düşünerek söyle söylemek istiyorum.sen hiçbiryerde mutlu olamazssın çunku senın sorunun MANEVİ BOŞLUK. aile aşk sevgi dostluk vs vs birseyler çok eksik sende.öncelikle HAYATINA MANEVİYATI OLAN BİR ANLAM KAZANDIRMALISIN! daha sonra da yaşayacağın yeri seçmek ve değerlendirmek daha kolay olacaktır.çünkü bu manevi boşluğu sen ÜLKE ŞEHİR GÜZELLİĞİ ÜTOPYASIYLA doldurmaya çalısıyorsun ama öyle dolmaz.hatta bu şekilde hareket edersen heryerden soğursun ve de DUBLE mutsuz olursun.
2.olarak da SİDNEY-İSTANBUL fiyatlar kıyaslamasında dogru analız yapmamışşın.ancak diğer kıyaslamalarda çok doğru analızlerin var İSTANBUL VE SİDNEY kıyaslamanda. hatalı anlattıgın sey istanbulda 1 tl sındeyde 1usd konusu..türkiyere et 40-50tl benzın 5tl ıphone 7 4bıntl 0km corolla 90bıntl nike vomero 12 450-500tl 7-8puanlık bir semtte 100m2 ev kirası 2000-2500tl..burger king whooper standart menü 22tl internet 100tl ısınma parası 4 kişilik aıle 250-300tl vs vs vs..TÜRKİYE DÜNYANIN EN PAHALI ÜLKESİ.
Selam. Burada konu kişisel manevi durum veya eksikliklerim değil. Amacım tecrübelerimi paylasmak, yol göstermek ve genel olarak bilgi vermek. Kendime yaşayacak bir yer aradığım da yok bir suredir. Bu yüzden kişisel saldırılarda bulunmazsan sevinirim. Ayrıca seni bu kadar kızdıran şey nedir? Sende olan bazı manevi eksiklikler mi? Yazımı tekrar okudum, uçlarda veya yalan birsey de bulamadım, gayet sade ve doğal dilde. Orada soylenen 1TL 1AUD kıyaslaması da sadece mali acıdan dusunursen dogru, hic de çok yanlış değil. Biz genel ve herseyin ortalamasından bahsediyoruz. Girersen numbeo.com ve expatistan.com gibi verilerin binlerce kullanıcı tarafından guncellendigi ve bilgilerin aşağı yukarı gercek olduğu buyuk sitelere. İngilizcen varsa yazdıklarımın doğru oldugunu anında goreceksin.
Biz burada luxe giren iPhone, araba benzin harcamalarından bahsetmiyoruz, ortalama bir expat’in ortalama olarak karsılacagı durumlardan. Düz hesapla Avustralya’da gelirler ortalama 6 kat fazla, hayat da 3 kat pahalı. Saat ücretinden bahsedersek de 7-8 kata çıkar bu fark muhtemelen. Yani ortalama bir insan Au’da 2 kat veya daha fazla rahat. Tabi ki bazi seyler Turkiye’de bazi seyler Au’da pahali olacak. Istersen limonun tanesinin 1 dolardan, uzumun kilosunun 10 dolardan oldugunu da ekleyelim. Et Turkiye’de 40-50 liraysa, AU’da da tavuk eti 11-12 dolar. Turkiye’de 200 liraya yaptıracagın bir diş kaplama (crown) Sydney’de 1500-2000 dolar. Yakınlarda uçağa atlayıp yaptırıp geleceğin ucuz bir ülke de yok, Asya 10 saat mesafede. Devlet karsılamıyor, her sağlık ocağı gibi kliniklere gidişinde cebinden en az 20-30 dolar veya 80 dolar çıkıyor (doktoruna ve nasıl calıstıgına gore).
Acile işin dustugunde beklemeler uzun Au’da. Devlette 2-3 senedir bir bademciğini aldırmak için bekleyen insanlar var. Sağlık konularında kesinlikle Avustralya, Amerika, Kanada sistemleri Turkiye ve Avrupa’dan geride. Her ülkenin arti ve eksileri var ve bunlar kisiden kisiye ve zamanla iclerinde bulunduklari ruh hallerinde gore degisir diye de birkac kez tekrarlamısım. Ama şu gerçeği kimse inkar edemez, Avustralya dışardan gelen bir insan için dunyanın en pahalı birkac ulkesinden biri. Gelirler evet epey yuksek ama kimse size gelin hosgeldiniz doktor bey, muhendis bey alın iş size ve 15-20 bin tl maaş falan demeyecek. Al sana taxi, tramway, otobüs sür bakalım, al iş sana fabrikada, restoranda diyecekler ilk birkac sene (çoğu durumlarda). Sıfırdan baslayacaksınız, tuvalet temizleyeceksiniz genel olarak ve mucadele edeceksiniz, hayat bu. Teşekkürler.
en önemli kısmı eklemeyı de unuttum.asgari ücret 1400tl. memur maaşı 2.700-3000 tl kaç dolar asgari ücret ve öğretmen maaşı avustralyada?
Au’da şu anda brüt saat başı ücret 18.29 AUD, yani Amerika ve İngiltere gibi ülkelere göre epey yüksek. Ama yüksek kariyerli bir insansanız, yöneticiyseniz yüksek gelirlerde vergi çok fazla kesiliyor. Bir nevi altla üst arasında eşitlik olması güzel, ancak çok fazla para kazanmak için bir teşvik de yok. Memurların durumu gördüğüm kadarıyla gayet rahat buranın gelişmekte olan bir ülke olmasına rağmen. Orada da ayda 3bin dolardan 4500 dolar gibi rakamlara çıkar, alım gücü de aşağı yukarı Türkiye’deki 3500-4500 liraya eşit diyebiliriz. Dünyanın kişi başı gelirde ilk 5-10’da olan ulkesiyle Turkiye gibi orta gelirli bir yeri kıyaslamak bile abes kaçar. 25 milyon nufuslarıyla 80 milyonluk Türkiye’den daha fazla yıllık toplam geliri var Avustralya’nın. Ücretler ve maliyetler konusunu bir önceki sorunda açıkladım. Teşekkürler.
Öncelikle merhaba, ben de bir çok avrupa ülkesini gezmiş bir dostunuz olarak konuya farklı bir boyutta bakmak ve sizin gibi Tr’ yi ve AU yu bilen birisiyle karşılaşmış olmam belkide çok fayda sağlayacak. ikinizin düşüncesi de aynı olmasına rağmen, birbirinize kızmış gibi algıladım.. Ülkemi çok sevmeme rağmen şuan içinde bulunduğumuz bir nefret solunumu ve sorunu yaşıyoruz..ve çok sinir bozucu bir durum.. heryerde bir nefret var, dinlememe sorunları var.. kısaca sizi huzurlu edecek en önemli şeylerden birisi bence anlamak,dinlemek,hoşgörü.. bir çok avrupa ülkesini bizden üstün tutanda bu bence. gelirler konusunda hemfikiriz.. 1 tl -1 AUD eşitliği uygun.. tabiki AU doları her avrupa ülkesindeki gibi Tr ye gelince 4 kat daha yüksek bir para.. ama uzakta aynı para.. tek sorun AU da 15AUD saat ücreti max. çalışma 6 saat ..TR de 8,33 tl saat ücreti ve min.10 saat.. kendine ayıraca bir vakit yok.. tv de haberden başka birşey yok.. sokakta kömür kokusundan başka birşey yok.. tramvay otobüste kokudan başka birşey yok.. tarihi bir yer ya da gelişmiş bir kültüre dayalı izlenim zaten kalmadı.. lüx hayatı sadece dediğiniz gibi beşiktaş, ulus gibi yerleden dışarı çıkamadan yaşarsınız. ve benzeri.. Maneviyat insanın kendi karakteridir bence.. ve karakterde insanın görünmez kanatlarıdır aslında.. Fazal uzatmadan Öncelikle Admin AU İle ilgili bir sorum var.. Sizce TR- AU arasında bu şartlarda seçim yapsanız.. diyelim ki 5000 tl lik geliriniz olcak bir yönetici olmayımı (+ev)?.. Antalyada bir tut teknesi satın almakmı ..Au da 90.000 AUD-150.000 AUD lik bir iş (+ev) kurarak mı yaşama fırsatı elinize geçse.. tarihin, yoğunluğun önemine bakmadan nerede yaşamak isterdiniz ? Sizinle aynı kaderi yaşadığımı gördüm.. benim fikrimce çok sevdiğim ülkem ve hayran kaldığım Eski Avrupa gelir seviyesi yükselmesine rağmen tarihini kaybetmekte.. dünya yarım kürenin belirli bir kısmına çıkmaktayken.. sizce yaşamak nerede güzeldir ve güzeldi?
Merhaba, yazdıklarınıza katılıyorum. Kişiden kişiye değişir bir seçim bu. Ben şahsen bir şirkette çalışmayı, nerede olursa olsun, hele ki Istanbul’da hiç istemem. Tabi bu benim özgür ve biraz tembel yapımdan kaynaklı, 9-5 bir patron için calısmayı, insanlarla uğraşmayı sevmiyorum. Istanbul’da işe git gel ve uzun çalısma saatleri ayrı bir dert. 2-3 ay dahi durmazdım Turkiye’de herhalde eğer oyle bir zorunlulugum olsa. Istisnalar ve rahat işler veya işinden çok memnun insanlar da mevcut. Her yerin artı ve eksileri var. Dünyadan her şeyden uzakta olmayı çok sevmiyorum ama bazen medeniyeti gidip 1-2 yıl daha soluma isteğim de var Au’da. Verdiğiniz 3 seçenekten de bir tur teknesi alıp, o şekilde yaşamayı tercih ederdim sanırım. Ama yine de işleri internet uzerinden yurutebilip, tek bir yere bağlı kalmamak bana en cazip geleni.