Dalyan, İztuzu Plajı ve Göcek
Dalyan, İztuzu Plajı ve Göcek
Dalyan, Türkiye’nin güneybatısında bulunan, küçük ve çok otantik bir havası ve enerjisi olan bir tatil kasabası. Fethiye ve Marmaris arasında bulunuyor, Dalaman’a da epey yakın. Yani oraya gitmek için Dalaman Havalimanı’na uçmak en kolay yollardan biri, nerede yaşadığınıza bağlı olarak. Istanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen’den, Ankara Esenboğa’dan, Adana’dan ve yurt dışı pek çok noktadan uçuşlar mevcut. Bunların bir kısmı yaz sezonunda, bir kısmı da yıl boyu.
Anadolu yakasında olduğumdan genelde Sabiha Gökçen’den uçuyorum. Sabah uçağıyla bir saatten az bir sürede Dalaman’a ulaştık. Muğla bölgesinin, dağların, kıyıların ve koyların havadan görüntüsü yine muhteşem. Internetten yaptığım özel bir havaalanı transferiyle Dalyan’daki otelime ulaştım.
Ekim ayıydı, ama hava gayet güzeldi. Güneye veya Ege’ye çok sıcak zamanlarında gitmeyi pek sevmiyorum, Istanbul’da bile sıcakla zor baş ederken. İki gece butik bir otelde, planların değişmesiyle de 2 gece de apart bir otele geçtim.
Dalyan Nasıl Bir Yer?
Dalyan, deniz kenarında değil, enteresan bir lokasyona sahip. Dalyan’ın kış nüfüsü 8 bin civarında, yani öyle çok küçük bir yer de değil. Hayat Köyceğiz Gölü’nden Ege Denizi’ne doğru akan Dalyan Çayı Nehri kenarında geçiyor. Kasaba ve çarşı da nehirin sağ tarafında gelişmiş. Kasabada 20-30 tane lokanta, 100’den fazla otel ve pansiyon- konaklama yeri bulunuyor. Bunun dışında seyahat acentaları var ve bölgede değişik temalı turlar satıyorlar. Büyük Köyceğiz Gölü ile İztuzu Plajı’nın ortasında yer alıyor Dalyan, ama göle daha yakın.
Yani plaja gitmek için, tekneye biniyorsunuz ve güzel de bir tur oluyor. Kenarlarda kaya mezarları, sazlıklar ve yemyeşil doğa. Dalyan’ın Türkçe’de anlamı “Balık Avlama Yeri” ve bu isme uygun olarak denizden Köyceğiz’e doğru yüzen balıklar (çupra, levrek, kefal) gidişte veya dönüşte balıkçı ağlarına takılıyorlar. Bu çevrede tarlalar da mevcut ve toprak son derece verimli. Eskiden pamuk yetiştiriliyormuş, şimdilerde de nar. Bölgede, Köyceğiz çevresinde de çeşitli meyve- portakal, mandalina, limon vs. ve sebze tarımı yapılıyor.
M.Ö. 400 yıllarında kayalardan oyularak yapılmış Likya kaya mezarlarını, nehrin kenarındaki kayalıklarda görebilirsiniz. Benim buraya gelmekten maksadım, biraz kafa dinlemek, ve değişik yerler görmekti. Yani biraz fazla küçük olduğundan burada yaşayabilir miyim düşüncesiyle gelmedim, diğer bazı yerler gibi :). Göcek’i ve 12 Ada turunu merak ediyordum ve hava ve zaman müsade ederse tura da bir gün çıkmak istiyordum. Hava gayet güzel Dalyan’da, yıl boyu ılıman ve yaz, kış, ilkbahar ve sonbahar aylarında ziyaret için uygun.
Caretta Caretta
Belirttiğim gibi Ekim ayında da yakmayan, yürümeyi kolaylaştıran bir hava vardı, gündüz 25 derece civarlarında. Ama denize açılınca rüzgar bol olduğundan tekne turları için yine en uygun zaman yaz ayları. Dalyan’a da gelmek için en iyi zamanın meşhur Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama dönemi olan Haziran ve Temmuz ayları olduğu söyleniyor. O iki ay ve yazın tamamı burada tabi yüksek sezon olduğundan ortalık da çok canlı ve otellerde fiyatlar da daha yüksek ve yer bulmak zorlaşabiliyor.
Dalyan yemyeşil bir ova üzerinde ve çevrede ormanlarla kaplı dağları görebiliyorsunuz, yani genel olarak görüntü, manzaralar ve atmosfer gerçekten çok güzel. Ama ana yoldan epey içerde olduğundan ve belki de deniz kenarında olmadığından turizm de çok fazla gelişmemiş.
Yalnız emlak fiyatları Türkiye genelinden epey yüksek ve İstanbul’un ortalama metrekare fiyatına da yakın sayılır. Dinlenme, yeyip içme, kasaba civarını yürümek ve gezmek dışında bir günü nehirde tekneyle İztuzu Plajı’na inmeye ayırdım. İkinci gün de Göcek tekne turu vardı ama o plan değişti, ufak aksaklıklarla.
İztuzu Plajı’na Nasıl Gidilir?
Dalyan’dan İztuzu’na gitmek için iki seçeneğiniz var: Birincisi dolmuş tekne ile, diğeri de minibüs ile. Dolmuş tekneler saat 9.30 gibi seferlere başlıyrlar Dalyan’dan ve teknede yeterli insan oldukça hareket ediyor. Yani her yarım veya bir saatte hareket ediyorlar diye birşey yok. İztuzu’ndan da öğleden sonra saat 1’den itibaren ve akşam 6’ya kadar seferler mevcut. Biletler, gidiş dönüş olarak veriliyor, ve biletinizi kaybetmemeniz yararınıza olur.
İkinci alternatif de Dalyan Postanesi’nin yanından kalkan minibüsle yaklaşık yirmi dakika süren yolculukla gitmek. Bu yol da gayet keyifli, araba Sulungur Gölü’nin çevresini dolaşıyor ve ormanların içinden geçiyor. İztuzu Plajı yaklaşık 4.5 km uzunlukta ve altın sarısı renginde. En önemli özelliği de bir tarafının tuzlu su, diğer tarafının tatlı su olması. Plaj hemen derinleşmiyor ve 30-40 metre ileri gitseniz bile boyunuzu aşmıyor. Yani yüzme bilmiyorsanız sorun yok, yanınızda birileri olduktan sonra.
Caretta Caretta’lar gece yumurtlamak için plajı kullanıyorlar, gündüz de yaz günlerinde plajda epey insan var. Tuzlu su yerine, göl tarafında tatlı suda da yüzebiliyorsunuz. Ve biraz ilerde tatlı su göleti de mevcut ama burası hafif bataklık olduğundan yüzmek yasak. Benim gittiğim gün hava bir açıyor bir kapanıyordu, ama zaten yüzmeyeceğim için sorun yoktu. Kumsalda epey bir yürüdüm ve birkaç fotoğraf çektim. Özellikle sonlara doğru su birikintilerinin olduğu yerde manzaralar çok güzel.
Marmaris ve Göcek
Ertesi gün Göcek turu için yer ayırtmıştım, ama çok kötü bir aksilikle tura gidemedim seyahat acentası otelimin adını yanlış not ettiğinden. Onlar başka bir otelde bir süre bekledikten ve ben de kendi otelimin önünde epey bekledikten sonra beni almadan gitmişler. Çok kötü bir durumdu, havanın da gayet güzel olduğu bir gündü ve bunun yerine telafi olarak, acentanın Marmaris tarafına giden bir arkadaşıyla Marmaris’e gidip biraz dolaştım. Oradan minibüsle Göcek’e döndüm, en azından Göcek’i biraz gezerim düşüncesiyle.
12 Ada Turu
Bu yaz bu turu kesin yapmayı düşünüyorum ve detayları o zaman size ayrıntıları ileteceğim. Ama seyahat yazısı ve videolarda gördüğüm kadarıyla Türkiye’de yapılacak en iyi tekne turlarından biri. Çok güzel koylarda akvaryum gibi sular ve yemyeşil doğa. Yalnız çok sayıda ada olduğundan buraya bir günün yetmediği söyleniyor. Özel tekne ile yapmanız tavsiye ediliyor. Göcek küçük bir kasaba ama toplam altı adet marinaya sahip ve yat turizmi için çok önemli bir yer Akdeniz’de. Ve geniş bir körfezde pek çok adaya ve çok güzel el değmemiş koylara sahip.
Göcek Nasıl Bir Yer?
Epey sessiz sakin bir yer ama üst sınıf, pahalı bir havası var, yatlardan ve epey zengin görüntüsünden olacak. Burada oteller de çevredeki diğer tatil yerlerine göre pahalı. Güzel ve ufak bir çarşısı var, restoranlar, marketler ve turistik eşya satan dükkanlar mevcut. Burada bir iki saat dolaşıp birşeyler yedikten sonra Dalyan’a geri döndüm. Zaten buraların daha sakin olduğu dönemdi ve akşam da nehir kenarında turlayıp biraz erken yatıp, uyandıktan sonra İzmir arabasına binip 4-5 gün de İzmir’de ailemde kalmak üzere doğru yol aldım.
Dalyan ve Göcek İzlenimlerim
Genel olarak bu bölgeyle ilgili düşüncelerim çok olumluydu. Türkiye’de her yeni bir yere gidişimde, doğa güzelliklerini ve çeşitliliği hayranlıkla izliyorum. Buraya İngiltere ve Arjantin’den sonra taşındığımda da söylediğim şey oydu. Arjantin güzeldir, yollar yeşildir falan ama belki 15-20 saat otobüsle gidersiniz ama yol hep aynıdır. Ancak gittiğiniz yerde olağanüstü şeylerle karşılaşırsınız.
Bu hep aynılık birçok ülke için geçerli. Muğla Bölgesi, Türkiye ve dünyada da en sevdiğim yerlerden. Ama kısa bir araba yolculuğunda bile bu coğrafi çeşitliliği bol bol görüyorsunuz. Araba Muğla bölgesinden çıkıp Aydın ve İzmir’ yönelirken bunu, dağlarla, tepelerle, ormanlarla, değişik bitki örtüleri ve yüzey şekilleriyle ufak sayılacak bir alanda net olarak yine gördüm. Dalyan’da kalıp çevreyi keşfetmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Son yorumlar