Avustralya’da Yaşam Koşulları ve Fiyatlar
Avustralya’da Yaşam Koşulları ve Fiyatlar
Toplam 8 yıl kadar Avustralya’nin değişik şehirlerinde yaşadım: Gold Coast, Brisbane, Melbourne ve en son da Sydney. Hemen hemen bütün doğu ve güney sahillerini de gezme şansım oldu- Cairns, Mackay- Whitsunday Islands, Fraser Island, Dandenong Ranges, Yarra Valley, Ballarat, Geelong, Torquay, Great Ocean Road, başkent Canberra, Coffs Harbour, Byron Bay, Nimbin ve daha bir sürü yer.
Avustralya doğal güzellikler açısından olağanüstü bir memleket ve topraklarının çoğunun çöl olduğuna dair yanlış bir algı da var. Evet çöl çok ama bu bildiğiniz Arabistan çölleri gibi değil, kırmızı toprak ve bitki örtüsü mevcut. Ve en büyük yerleşimlerin olduğu doğu ve güney sahilleri de komple yemyeşil, kuru toprak bile görmeniz zor yüzlerce kilometre, o derece yeşil. Çünkü epey yağış alıyor Avustralya Sydney, Melbourne, Brisbane gibi şehirlerinde ve sahil boyunca.
Bu arada bu blogda ve sayfada yazdıklarım tamamen benim şahsi görüşlerim ve kendi tecrübelerim. Herkes mutlaka farklı düşüncelere, yargılara, fikir ve tecrübelere sahip olabilir. Avustralya vatandaşıyım, pasaportum var ve Sydney’deki Türk Konsolosluğu dışında bu 8 yıl boyunca, Londra’ya taşınmadan önce, hemen hemen hiç Türkçe konuşmadım. Yani sürekli Avustralyalı ve diğer uluslardan olan insanlarla iletişim halindeydim. Iş konusunda ilk birkaç yıl bocalama dışında ki o sürede de otellerde falan çalıştım Gold Coast, Melbourne ve Sydney’de, düzenli bir iş hayatım da vardı.
Avustralya’da Yaşam Standartları Nasıl?
Yaşadığım dört şehirde de şehir merkezine ve plajlara yakın yerlerde, bizim İstanbul’un Bebek, Etiler veya Ulus bölgesine denk gelebilecek muhitlerde yaşama şansım oldu. Bunun da zengin veya elit olmamla bir alakası yok. Bekarsanız, yani çocuklu bir aile değilseniz tek maaşla falan çalışan, bahsettiğim şeyi yapmak gayet normal. Zengin muhitlerle şehir dışı yerlerde kiralayacağınız odalar arasında da zaten çok bir fark yok. 40-50 dolar kiradan kısarken, yeterince pahalı olan ve pek de güvenilir ve verimli olmayan toplu taşımaya para ve zaman vermiş olacaksınız.
İlk taşındığım dönemde ilk 2-3 senem South East Queensland’de- Gold Coast ve Brisbane şehirlerinde geçti. Ve Avustralya’daki şehirler arasında, yaşamak için Gold Coast favorim diyebilirim, büyük şehirler arasında da Sydney. Gold Coast’u sevme nedenlerimin başında, zaten yüksek olan yaşam standartlarının orada daha da yüksek olması. Yani çok güzel “Florida”yı anımsatan bir muhitte yüzme havuzlu evde yaşamanız zor birşey değil. Plajlara da buyuk ihtimalle yakın olacaksınız ve fiyatlar da Sydney’den daha uygun.
Onun dışında insanlar güzel ve fit, hemen hemen sürekli hava güzel olduğundan ve plaj ortamından yarı çıplak gezme durumu var ve bu sebepten spora ve beslenmeye özen gösteren insanların sayısı fazla. Aylarca fakirliğin izini görmemiştim şehirde, ilk taşındığımda. Bir ev arkadaşım vardı ve de gayet güzel bir hayat, havuzlu jakuzili koca bir ev, gece hayatı, eğlence, dünyanın en güzel bembeyaz plajları, yıl boyu güneş ve güzel hava. İnsanlar Türkiye’de malikane sayılabilecek evlerde oturuyorlar. Arkadaşların anne babalarının oturdukları evler falan, ve bunlar gayet orta halli insanlar.
Eksileri Neler Gold Coast’un?
Bir defa buranın hayvanları bir garip, koca koca uçan hamam böcekleri, zehirli kocaman örümcekler falan var. Okyanusta, Gold Coast kanallarında ve Brisbane’ın kahverengi nehrinde bile köpek balıkları gürmek mevcut. Ben hiç görmedim ama evlerin bahçesine içine bile girebilen yılanlar mevcut. Arkadaş bizim evin kapısının önünde yeşil ağaç yılanı gördüğünü söylemişti ama bana denk gelmedi hiç o canlılar. Ha bir de magpie denen şeytan gözlü saksağan gibi bir kara kuş var, üreme mevsimlerinde saldırgan oluyorlar ve şehirde yürürken alnıma doğru saldırmıştı birinde 🙂 Allah’tan güneş gözlüğüm de vardı, yaralanmadım ama biraz ağrıdı.
Gold Coast kesinlikle çok güzel bir yer ama nasıl deyim, özellikle şehrin çevresindeki doğa ve yarı tropik ormanlar ve manzaralar, Gold Coast Hinterland dedikleri arkadaki dağlar olağanüstü ama tarih ve kültür pek yok burada. Nihayetinde 200 yıllık tarihi olan bir ülke burası ve eski tarihi şeyler ve kültür Aborijenlere ait. Turistlerin büyük çoğunluğu Japonlar ve Asya ülkelerinden ve Emirates direk Arap Emirlikleri’nden uçmaya başlamıştı, epey bir körfez ülkelerinden Arap turist de geliyordu.
Avustralya Gold Coast’ta İş Olanakları Nasıl?
İş bulmak burada sorun, iş olanakları otellerle turizm sektörü ile sınırlı diyebilirim. Ve otellerdeki en niteliksiz işler için bile rekabet vardı ve hala da var diye biliyorum. İlk taşındığım zaman değildi ama uzun zamandır resesyon görmeyen güçlü ekonomisi sayesinde ve dünyadan izolasyonu nedeniyle aşırı derecede pahalı bir memleket. Bu sayfayı yazdığım dönemde Norveç, Isveç kadar pahalı bir yer düşünün, tabi gelirler de ona keza. Istanbul’da ortalama bir kişi 2300 lira kazanıyorsa, Sydney’de 12,800 lira civarı kazanıyor. (Mart 2017 Numbeo.com)
Avustralya’da Hayat Pahalı mı?
Istanbul’dan gidiyorsanız, Sydney için fiyatları 2.7 ile çarpın, yani 1 liraya aldığınız şey ortalama bir hesapla 1 Avustralya dolarına eşit, tabi bazı şeyler daha ucuz ve bazı şeyler daha pahalı olacaktır, burada ortalama diyoruz, Gold Coast da ortalama olarak Istanbul’dan kira yaşam masrafları açısından Istanbul’da 5bin liraya yasıyorsanız, burda aynı hayatı 9500 liraya falan yaşarsınız, kabaca. Gold Coast ve Sydney arasında yaşam masrafları farkı mutlaka var, ama iş olanakları için de tamamen Antalya ve İstanbul farkını düşünün.
Gold Coast tatil ve yaşamak için harika bir yer, ama ben konserlere gitmeyi severim, müzelere giderim, kültürel aktiviteler çok önemli diyorsanız, durum değişiyor. Avustralya’nın Antalya’sı Gold Coast bir nevi ama tarih ve kültür konusunda Antalya bölgesinin gerisinde. Iki yıl burada yaşadım ve çalıştım ve Brisbane’a taşınmak zorunda kaldık iş nedeniyle git gel biraz zor oluyordu. Brisbane arabayla bir saat sürüyor ve Gold Coast’un kuzey mahalleleri ile Brisbane’ın güney mahalleleri birleşmiş durumda.
Size ilginç birşey daha söyleyim, arabayla gider gelirdik Brisbane’a ve otoyol inşaatı vardı beş senedir devam ediyormuş, bitirmeleri daha bir 2-3 yıl daha sürdü ben ordayken. Çok zengin bir ülkede bu nedir diye düşünebilirsiniz, ve evet Türkiye’de bile olsa o yolu bir yılda rahat bitirirler, eski Türkiye’de bile. Burada Melbourne’un olduğu Victoria dışında eyaletler alan olarak çok büyük ve yaşayan nüfus az. Bu sebeple vergi veren nüfüs sayısı da az ve yolların da öyle öok harika olması beklenemez.
Avustralya’daki Diğer Negatif Şeyler
Sydney ve Gold Coast arasında giderken, öyle Alman veya Türk tipi geniş otobanlar beklemeyin mesela. Internetin daha yavaş ve pahalı olması, televizyon kanallarının azlığı ve Türk kanallarını Almanya’daki gibi izleyememek, beş Türk kanalı için ayda 70-80 dolar gibi astronomik rakamlar ödemek, hoşlanmadığım diğer iki negatif. Daha sonraki sayfalarımda bunlara ve diğer şeylere daha detaylı değineceğim. Bu arada Avustralya’da tecrübesi olan arkadaşlar veya Gold Coast-Brisbane bölgesine taşınmayı düşünenler soru ve yorumlarınızı paylaşmaktan lütfen çekinmeyin.
*For photos on this page, please see Creative Commons
Merhaba, ben Avustralyadan ayrılma nedeninizi merak ettim, is nedeni ile mi, nasıl bir sikinti yaşadınız
Selamlar. Sıkıntıdan ziyade sıkıldım. İyi bir işim vardı, iyi muhitte oturuyordum ama Avrupa’yı, tarihi, kültürü ve kaçırdığımı düşündüğüm diğer şeyleri özledim. Sydney’de yaşamaktan memnundum genel olarak ve iyi bir hayatım da vardı. Negatif düşünceler Tazmanya seyahati sırasında kafama üşüştü. Londra’ya taşınarak daha iyi kariyer olanakları yakaladım. Londra’da bazı sıkıntılar yaşasam da Turkiye’ye yakın olmak ve Avrupa’nın istediğim ulkesine 5-10 pounda 1-2 saat içinde uçabilmek ve diğer bazı şeyler daha güzeldi. Avustralya’nın boşluğu, uzaklığı, hayatın çok durgun olması, biraz da hep aynılık. İnsanlarını yapay bulurum, çok sevdiğimi söyleyemem: Yüzüne gülüp kakara kikiri ama gerçekte farklı olan, her türlü gizli ayrımcılığı yapan işverenler vs vs. Epey mücadele vermem gerekti, ve kendimce birşeyler de başardım, kariyer veya kişisel gelişim açısından. Herkesin tecrübeleri farklı olacaktır. Vatandaşlığım var ama 10 sene geçti aradan, Turkiye veya Avrupa’da ne sorunlar yaşarsam yaşayım, Au’ya dönme isteğim fazla olmadı. Bazen kafam karışmıyor da değil :).
Merhaba nasılsınız, ben kimya mühendisiyim . yeni mezunum. bir firma ile görüştüm avusturulya da n sana 6 aylık sertifika programı alırız dedi. bana yardımcı olurmusunuz.
Selamlar, yurt dışı eğitim firmasından bahsediyorsunuz sanırım. Eğitim firmalarını malesef pek tanımıyorum ve konuya fazla hakim değilim son zamanlarda ama internette araştırmanızı yapmanızı ve guvenilir olmalarına dikkat etmenizi tavsiye ederim.